Skip to content Skip to footer

Guy en Jonas Staelens: ‘Installateur is ook adviseur’

Beroepsfierheid wordt al vier generaties lang doorgegeven binnen de installateursfamilie Staelens. Nu is het de beurt van vader Guy aan zoon Jonas, waarbij de jongste telg met zijn eigen woonst al meteen een stevig visitekaartje heeft afgegeven. Hij heeft er een warmtepompinstallatie uitgetekend om je vingers bij af te likken. Cool & Comfort kreeg een rondleiding van Jonas, onder het trots toeziend oog van Guy.

Opgericht in 1935 draagt installatiebedrijf Guy Staelens uit Waregem nog steeds dezelfde waarden uit: kleinschaligheid, contact met de klanten en kwaliteit. “Met deze waarden richten we ons op de residentiële markt”, vertelt Guy Staelens. “We zijn installateurs pur sang die de markt volgen en waarbij elk project een nieuwe ervaring oplevert en ons sterker maakt. Ook ik heb gemerkt dat de verwarmings- en koelwereld steeds meer ineen smelten, maar waarbij zowel de chauffagist als de koeltechnieker zijn specifieke aandachtspunten heeft. Het is onze taak om verder te kijken dan de technische karakteristieken van toestellen en componenten, maar alles samen te brengen in een performante installatie.”

Beroepsfierheid wordt al vier generaties lang doorgegeven binnen de installateursfamilie Staelens. Nu is het de beurt van vader Guy aan zoon Jonas, waarbij de jongste telg met zijn eigen woonst al meteen een stevig visitekaartje heeft afgegeven.

SAMSUNG WARMTEPOMP

Met de eigen woning bewijst Jonas Staelens (koeltechnisch gecertificeerd en houder van het RESCert warmtepomp certificaat) de stelling dat een installateur ook adviseur moet zijn. Met alleen maar toestellen te plaatsen en aan te sluiten valt weinig eer te halen. Het echte vakmanschap zit in het uittekenen van een installatie waarbij de werkelijke behoeften, energie-efficientie, gebruiksgemak en prijs/kwaliteit worden gecombineerd zodat de eindgebruiker in alle omstandigheden kan genieten van optimaal comfort tegen een lage kost. Waar kan je dat het best demonstreren dan in je eigen woning, zodat je de klok rond kan monitoren en perfect op de hoogte bent van de omstandigheden en de instellingen. “Dagenlang ben ik bezig geweest om mijn installatie te ontwerpen en uit te tekenen”, aldus een trotse Jonas Staelens. “Als Samsungdealer was het evident dat het hart van de HVAC-installatie een Samsung EHS lucht/water-warmtepomp van 9kW, waarbij de warmteproductie wordt aangevuld met 7m zonnecollectoren. Een gelaagd buffervat Allstor Exclusiv van 800 liter van Vaillant houdt de warmte vast tot er vraag is naar verwarming of sanitair warm water. De volledige woning is voorzien van vloerverwarming, waar een watertemperatuur van 27°C met een AT van 5°C volstaat om op winterdagen de binnentemperatuur op 22°C te houden. In de zomer kan het ingebouwd buizensysteem ook zorgen voor vloerverfrissing, want ik spreek hier niet graag over vloerkoeling. Is het buiten 30°C dan brengen we de binnentemperatuur terug tot 27°C. Lijkt niet spectaculair, maar geloof me dat die drie graden verschil als zeer aangenaam worden ervaren”.

Maar geen troost als het nog wat koeler mag of sneller warm, want daarvoor heeft Jonas Staelens een Samsung DVM Mini lucht/lucht-warmtepomp van 12 kW geplaatst met zes binnenunits (drie 1-wegcassettes in de drie slaapkamers en de badkamer, een kanaalunit in de living en een 1-wegcassette in het kantoor). Andere toestellen en technieken die we in de installatie tegenkomen zijn onder meer 24 PV-panelen, een Samsung Hydromodule en twee auorFLOW Exclusiv.

Download hier het volledige artikel: Artikel Cool & Comfort